Your Future starts with us.
05.04.2019

Časovi arapskog jezika

Pored nastavnog programa koji je u cijelosti na engleskom jeziku i obaveznih časova njemačkog jezika, GSSST svim zainteresiranim učenicima nudi priliku da uče arapski jezik. Kao jedan od najtežih jezika, sa skoro matematičkim gramatičkim pravilima i potpuno drugačijim pismom i izgovorom, učenje arapskog jezika je značajan intelektualni izazov. Samim tim, zanimljivo je da broj onih koji uče arapski jezi raste širom planete.

Sa oko 422 miliona govornika u više od 20 zemalja, arapski jezik je jedan od najrasprostranjenijih svjetskih jezika. Potražnja za arapskim jezikom, koji je jedan od šest zvaničnih jezika Ujedinjenih Naroda i jedan od pet najrasprostranjenijih jezika na planeti, sve više raste u poslovnom i privrednom svijetu, razvoju, diplomatiji, umjetnosti, obrazovanju i slično. Uprkos njegovoj rasprostranjenosti, u mnogim državama bilježi se manjak govornika arapskog jezika – to je toliko tražena vještina, da mnoge vlade i vodeći univerziteti na Zapadu nude prestižne programe stipendiranja i aktivno mobilišu studente sa interesom za izučavanje arapskog jezika.

Bogatstvo arapske kulture treba da pruži dodatni podstrek. Naročito u oblastima filozofije, medicine i nauke, nacije koje govore arapski jezik doprinijele su globalnom kanonu ljudskog znanja toliko značajno da su olakšali Prosvjetiteljstvo, Renesansu i znanstvenu revoluciju. Sposobnost čitanja arapskog znači da možete istraživati svijet arhitekture, astrologije, navigacije, matematike i književnosti na njihovom prvom jeziku.

Nadalje, mogućnost čitanja i razumijevanja Kur’ana ključna je u razumijevanju najbrže rastuće religije na svijetu, sa otprilike 1.5 milijardi vjernika širom svijeta.

Časovi se održavaju utorkom u 15:10 sati. Za više informacija i prijavu na časove, kontaktirajte nas na gimnazija@gssst.edu.ba.