Studentski klubovi

Svake godine pokušavamo odgovoriti različitim interesima naših učenika, nudeći vannastavne aktivnosti koje na najbolji način odražavaju te interese. Zajedno sa predstavnicima učenika radimo na kreiranju programa koji su izazovni i stimulativni, nudeći učenicima mogućnosti da steknu nove vještine, prošire školsko znanje ili jednostavno upoznaju nove prijatelje kroz zajednička interesovanja. Ove sekcije održavaju se izvan redovnog rasporeda časova.

  • Matematički klub
  • Historijski klub
  • Sportski klub
  • Debata klub
  • Model UN klub
  • Geografski klub
  • Klub francuskog jezika
  • Šahovski klub
  • Prva pomoć

Historijski klub

Bez obzira na to da li ste živa enciklopedija koja pamti sve bitnije historijske događaje, ličnosti i datume, ili vas jednostavno interesuje da učite o prošlosti na način da odgonetnete sadašnjost, Historijski klub je klub za vas! Historijski klub je mjesto gdje ste u prilici unaprijediti analitičke vještine i razvijati sposobnosti ključne za prioritiziranje informacija, što je ključno za donošenje informisanih odluka. Jedan od glavnih ciljeva Historijskog kluba jeste da prepozna kako najveća dostignuća, tako i najkobnije pogreške čovječanstva: komentarisanjem, analizom i učenjem o historijskim događajima kako bi formulisali planove za sigurniju i produktivniju budućnost.

Naš pristup se ne temelji samo na čitanju historijske literature i pisanih izvora; mi ćemo također koristiti i druge izvore historijske baštine, poput dokumentarnih filmova, posjeta muzejima i postavki inspirisanih historijskim činjenicama. Učenici će također aktivno učestvovati u različitim projektima Kluba.

Matematički klub

Svrha Matematičkog kluba jeste da ponudi napredno okruženje za razvijanje matematičkih vještina i znanja učenika. Osnovni cilj je pomoći učenicima da razvijaju kritičko i razmišljanje višeg reda unutar okruženja koje će davati punu podršku tom razvoju. Zajedno ćemo se pripremati za takmičenja iz matematike, ali i jednostavno uživati u kreativnom razmišljanju i rješavanju problema.

Sportski klub (košarkaški klub)

Naučite nove vježbe i steknite nove ili poboljšajte postojeće košarkaške vještine na GSSST Sportskom klubu. Pružamo sjajan način da se opustite i rasteretite od stresa škole dok istovremeno poboljšavao motoričke vještine, stićemo nova prijateljstva i učimo se timskom duhu.

Sve što je potrebno je ljubav prema sportu i aktivnom životu jer ćemo se zajedno učiti različitim strategijama odbrane i napada u košarci, kako grupnim tako i pojedinačnim. Radit ćemo na tehnikama rukovanja loptom, dodavanja i šutiranja. Učenici će biti u prilici razviti nevjerovatne nove vještine poput rolinga, driblanja, driblanja iza leđa, promjene smjera i druge tehnike igre.

Članovi Kluba će se međusobno upoznavati i razmjenjivati iskustva sa učenicima drugih škola na turnirima i prijateljskim utakmicama. Članovi će također biti u prilici pokazati svoje vještine na GSSST turnirima.

Geografski klub

Ne zamišljajte zagušljivu prostoriju punu starih mapa i uspavanih učenika koji biflaju imena glavnih gradova i rijeka napamet – jer, ovo je Geografski klub današnjice! Radimo uz pomoć geografskog informacionog sistema (engl. Geographic Information Systems - GIS) kako bismo stekli interaktivnu sliku o tome kako su prirodni fenomeni povezani sa razvojem u agrikulturi, strukturalnim i društvenim razvojem. Povezivanje mapa i informacija digitalnim putem omogućava nam da predočimo i shvatimo prirodne obrasce i odnose oko nas. Ukoliko ste zainteresirani za urbano planiranje, studije okoliša, arhitekturu ili se nadate da ćete jednog dana posjedovati i naseliti vlastiti otok – pridružite se ovom Klubu!

Debatni i Model United Nations (MUN) klubovi

Debatni i Model United Nations (MUN) klubovi daju učenicima priliku da razviju i poboljšaju široku lepezu vještina sticanjem znanja iz nekoliko disciplina. Izgradite samopouzdanje i samopoštovanje tako što ćete učiti kako artikulisati uvjerljive i izbalansirane argumente uz pomoć kritičkog razmišljanja i efektnog korištenja podataka. Među ishodima ovih klubova su stručnost u istraživanju tema, izuzetno poboljšanje u upravljanju projektima i organizacijskim vještinama, što će biti od koristi učenicima u svim poljima školovanja. Članstvom u jednom ili oba kluba, učenici će izgraditi sposobnosti prezentovanja i govorne sposobnosti, te se naučiti vrijednostima timskog rada, poštivanja dijaloga i različitosti mišljenja. Klubovi okupljaju buduće lidere, učenike zainteresovane za politiku, diplomatiju, aktuelne teme iz ekonomije, biznisa, ljudskih prava i slično.

GSSST Debatni klub je član Mreže nacionalnih debatnih klubova koja organizuje javne panele, debate, te regionalna i državna takmičenja koja okupljaju preko 50 škola iz cijele BiH.

GSSST MUN klub priprema učenike za učešće na godišnjim MUN konferencijama koje se održavaju u Banjoj Luci i Mostaru, a koje okupljaju mlade ljude iz cijele regije. Učenici se također mogu prijaviti na međunarodne MUN konferencije koje se održavaju širom Europe.

Klub francuskog jezika

Francuski jezik od davnina nosi titulu najromantičnijeg jezika na svijetu. Na francuskom jeziku sve zvuči ljepše i opuštenije. Osim toga i veoma je funkcionalan, a više od 77 miliona ljudi u svijetu francuski koristi kao svoj maternji jezik. Klub francuskog jezika jedan je od najbrojnijih u našoj školi. Ukoliko želite steći osnove ili nadograditi postojeće znanje, pridružite nam se. Ovdje učimo kako se sporazumjeti, pravilno voditi dijalog u svakodnevnoj komunikaciji uz proširivanje vokabulara, učenje gramatike i razvijanje vještina čitanja, pisanja i slušanja. Druženje u našem klubu činimo ugodnijim slušanjem francuske muzike ili razgovorima o francuskoj kulturi, književnosti, modi, kuhinji i svemu onome po čemu je Francuska poznata. Rejoignez nous!

Šahovski klub

Izuzetno smo ponosni na Šahovski klub naše škole, koji uprkos relativno kratkoj tradiciji postojanja, niže značajne rezultate na kantonalnim, ali i drugim takmičenjima. Osnovan s ciljem podsticanja promišljanja, racionalizacije poteza, donošenja mudrih odluka, ali i razvoja takmičarskog duha, šah je prevazišao običnu igru i postao sredstvo za planiranje i intelektualni razvoj. Upravo ove vještine razvit ćete u Šahovskom klubu naše škole, ali i podstaći vlastitu kreativnost. Igrajući šah sa onima koji ga podjednako vole, savladat ćete osnove ove igre, naučiti različite strategije igranja šaha, te na koji način matirati protivnika. Ko zna, možda se upravo među vama krije novi Fischer, Karpov ili Kasparov.

Prva pomoć

U Gimnaziji SSST egzistira i klub Prve pomoći, te je jedan od klubova koji broji najviše članova. Kao što znate, pružanje prvi pomoći nerijetko je od presudne životne važnosti. Prva pomoć je tradicionalna aktivnost crvenog krsta, čiji je cilj unapređenje znanja i uspostavljenost opće populacije u pružanju prve pomoći. Klub ima za cilj motivirati učenike za masovnije i kvalitetnije izučavanje i savladavanje elementarnih znanja u pružanju prve pomoći, provjeru stepena stečenog znanja i vještina iz ove oblasti. U našem klubu naučit ćete prepoznati normalne vitalne funkcije (svijest, disanje, zjenice, puls, krvni pristisak), ali i kako pružiti prvu pomoć kod epileptičnih napada, reanimirati unesrećenog, sanirati prijelome itd.