Your Future starts with us.
02.03.2021

Dan nezavisnosti BiH: Čuvajmo našu prošlost da bismo imali budućnost

Povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, ali i 3. marta – Dana škole gimnazije SSST, učenici naše škole održali su svečanu priredbu uz poštivanje epidemioloških mjera. Ovim povodom snimili su video o bogatom bh. kulturnom nasljeđu, izveli recitacije i pročitali literarne radove posvećene svojoj zemlji, a na samom kraju izveli su i 10-minutni mjuzikl.  

Osim priredbe, učenici Gimnazije SSST snimili su i priredili poseban video posvećen obilježavanju 1. marta – Dana nezavisnosti BiH uz poruku da su našoj zemlji potrebni mladi ljudi koji će je čuvati i unaprijediti. Članovi Historijskog i Umjetničkog kluba podsjetili su nas zašto je za bh. historiju važan 1. mart i referendum za nezavisnost, a potom su nas proveli kroz „Svrzinu“ i „Despića kuću“ kao dio bogatog bh. kulturnog nasljeđa. O našim prirodnim ljepotama i rijekama govorili su članovi Geografskog kluba, a priču o endemičnoj biljnoj vrsti „Lilium bosniacum“, bosanskom ljiljanu koji je simbol naše zemlje od srednjovjekovne Bosne, s nama su podijelili članovi Naučnog kluba Gimnazije SSST. Svoj doprinos ovom projektu dali su i članovi Kluba scenskih umjetnosti naše škole izvedbom numere „Nekako s proljeća“.  

Ovim videom naši učenici podsjetili su nas na obavezu čuvanja bh. historije i prošlosti, njegovanja njenih prirodnih ljepota, te stvaranja ljepše i prosperitetnije budućnosti za generacije koje dolaze. 

Želimo vam sretan 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.