Your Future starts with us.
19.11.2019

„Mental Health and Drug Awareness Week“ u Gimnaziji SSST: Recimo drogama i ovisnosti NE

Gimnazija SSST je u periodu od 11. do 15. novembra obilježila sedmicu „Mentalnog zdravlja i razvoja svijesti o štetnosti upotrebe droga“. Tim povodom u našoj školi održana su brojna predavanja i radionice kojima su prisustvovali učenici, ali i roditelji s ciljem prevencije ovisnosti i očuvanja mentalnog zdravlja.
O izazovima odrastanja i svemu onome čemu su tinejdžeri danas izloženi govorili su naši gosti iz Porodičnog savjetovališta, kao i organizacije „Narko-Ne“. Studenti iz Udruženja „Medica“, Medicinskog fakulteta SSST-a učenicima su govorili o vrstama droga, njihovom dejstvu i nerijetko fatalnom ishodu. Naši gosti bili su i službenici iz MUP-a KS-a čije je predavanje, potkrijepljeno pričama iz iskustva i sa terena, posebno dojmilo učenike.
Predavanjem prof. dr. Lilijane OruČ, koja se u svom izlaganju dotakla tema o novim sintetskim drogama i njihovom prepoznavanju, uspješno je okončan ovaj projekt. Vjerujemo da su ova predavanja pomogla našim učenicima da steknu nova znanja, te da svojim ponašanjem i sami služe kao korektiv ovog društva.