Your Future starts with us.
24.10.2022

MUN konferencija

Gimnazija SSST je bila ponosni domaćin ovogodišnje učeničke konferencing Model Ujedinjenih nacija (MUN), koju je predvodio Alen Stovrag, učenik 2. razreda naše Gimnazije, uz pomoć vrijednih učenika Gimnazije SSST i drugih škola. MUN konferencija održana je od 14. do 16. oktobra 2022. godine u prostorijama naše škole, i ugostila je preko 140 učesnika iz 15 sarajevskih srednjih skola.  

MUN oponaša procedure Ujedinjenih nacija, gdje učenici, kao delegati, pokušavaju pronaći rješenja za realne svjetske probleme, simulirajući rad odbora i procedura UN-a. MUN simulacija se sastoji od pregovora, diskusije i aktivne debate učesnika.  

Konferenciju su u petak u historijskom amfiteatru naše Gimnazije otvorili učenici – predstavnici organizacionog tima MUN konferencije – Generalni sekretar Alen Stovrag i Zamjenica Generalnog sekretara Amina Cerović. S obzirom na međunarodni karakter događaja, delegatima su se zatim obratili Šef Ureda rezidentnog koordinatora UN-a u Bosni i Hercegovini, Mr. Jago Salmon, te Zamjenik Ambasadora Italije Matteo Evangelista. Na samom kraju obratili su se i Direktor naše Gimnazije Senad Alić i Predsjedavajuća Školskog odbora Emina Ganić koji su Konferenciju MUN-a proglasili zvanično otvorenom.  

Prezentacije i diskusije učesnika dovele su do vrlo kreativnih i progresivnih rješenja, kao i modela koji se mogu koristiti za unapređenje društvenih i globalnih problema. Zahvaljujemo se svim studentima na samostalnom, profesionalnom i predanom radu u organizaciji, koordinaciji i predstavljanju tema ovogodišnje konferencije. Gimnazija SSST je ponosna i zahvalna na njihovoj inicijativi da organizuju događaj na ovom nivou, i podržava svoje učenike u takvim daljim naporima.