Your Future starts with us.
25.11.2021

Svečanom priredbom obilježen Dan državnosti BiH!

Svečanom priredbom održanom u kino-sali Gimnazije SSST obilježen je 25. novembar – Dan državnosti BiH. Bila je ovo prilika da se prisjetimo bogate historije naše zemlje i najvažnijih događaja na kojima je kreirana državnost BiH, te osnažimo ljubav i patriotizam prema našoj zemlji.
Program je počeo himnom BiH i uvodnom riječju učenika Amira Junuzovića koji nas je podsjetio na jedan od najvažnijih događaja u formiranju BiH: prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a  u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine i obnove bh. državnosti.
Goste je potom pozdravila i Emina Ganić, predsjednica Školskog odbora Gimnazije SSST, te naglasila ulogu mladih u očuvanju bh. državnosti.

  • Ono što čini svaku zemlju njeni su ljudi, Ali, kakvi  ljudi? Šta treba da učinimo da bismo bili dobri građani i patrioti? Odgovor bi trebao biti: obrazovanje! Naša zemlja jedva da ima 10 posto stanovnika koji su visoko obrazovani, što je mnogo niže od evropskih standarda. Zbog toga je broj onih koji bi nas trebali voditi i upravljati državom mali. Cilj obrazovanja nije puko sticanje znanja. Obrazovanje je samo alat koji će buduće generacije koristiti za promjene nabolje koje će činiti za svoju zemlju.  Zato budite izvrsni u tome što radite, hranite svoj um kako biste sutra svojim djelima osigurali razvoj i napredak BiH – istakla je ovom prilikom Emina.
Program je nastavljen tačkom Kluba scenskih umjetnosti i Historijskog kluba naše škole, a gosti su imali priliku poslušati i najbolje literarne radove učenika posvećene našoj zemlji.
Priredba je završena tačkom specijalnog gosta, Zanina Berbića, etnomuzikologa i interpretatora sevdalinki, koji je održao predavanje o svedalinci kao tradicionalnoj pjesmi, te uz saz izveo dvije sevdalinke u njihovom izvornom obliku.  
Prazničnoj atmosferi doprinijeli su Umjetnički radovi Umjetničkog kluba naše škole. 
Gimnazija SSST zahvaljuje se svim učesnicima programa, učenicima i nastavnicima koji su dali svoj doprinos obilježavanju Dana državnosti BiH.

Želimo vam sretan Dan državnosti BiH.