Your Future starts with us.
16.06.2020

Poruka Emine Ganić, predsjednice Školskog odbora, prvoj generaciji maturanata Gimnazije SSST

Dragi maturanti,

danas završava putovanje koje ste započeli kada ste kročili u svoju prvu učionicu, sa čijih stolica ste jedva nogom dodirivali pod. Duže od decenije, svakog jutra neko vas je naglo budio iz sna kako biste, barem u kratkim crtama, primali svo kolektivno znanje ovog svijeta. Preživjeli ste dugi niz nastavnika koji su vas naizmjenice inspirisali i dosađivali vam. Stavljali ste naljepnice na svoje stvari. Kupovali pernice i sveske s linijama. Odrastali ste. Velika učenja koja je čovječanstvo steklo kroz stoljeća iskustva predata su vam kao baklja koja će osvjetljavati vaš put kroz čuda naše galaksije. Otkrivali ste jezik i književnost, matematiku i filozofiju, hemiju i biologijiu, historiju i geografiju, fiziku, umjetnost. Od ovog trenutka, vi ste ti koji će odlučivati šta želite učiti i koliko želite znati.

To se ne dešava odjednom, ali od danas ćete primjećivati sve više i više: odrasli postaju vaši vršnjaci. Vašoj generaciji ta spoznaja je došla brže i iznenada: oni od kojih tražite sigurnost i odgovore zapravo vam mogu pružiti samo mišljenja i nadu. Najveću lekciju vašeg djetinjstva naučili smo vas tek kada su sve škole širom svijeta zatvorene: svijet ne možete naslijediti, morate ga zaraditi. Naučili ste da naše preživljavanje ovisi o solidarnosti i nauci. Da zemlje koje obiluju demagozima oskudijevaju u dobroj vlasti. Da pitanja održivosti izvora hrane i energije nisu hipotetička, već esencijalna. Dok kročite u zrelu dob, budućnost nikad nije bila manje izvjesna, i samim tim, nikada nije toliko ovisila o vama samima. Ono što ste doživjeli ima svoju vrijednost: stvarnost nije stalna konstanta, već promjenjiv spoj onog najboljeg i najgoreg od naše vrste koja se stalno razvija, na planeti koja je sve ranjivija. U toj spoznaji leže vaša misija i nada.

Danas od vas tražimo da odabrete svoju ulogu u velikoj priči ljudske vrste. Od vaših oštrih, nepatvorenih umova očekujemo da nastave učiti kako bi se naše kolektivno znanje povećavalo. Od vas očekujemo da stvarate i kreirate, da oblikujete svoju estetiku i obogaćujete naše postojanje arhitekturom, umjetnošću, knjigama koje tek treba da budu napisane. Od vas očekujemo da pronalazite lijekove za bolesti, istražujete i inovirate. Očekujemo da unapređujete etiku, da zagovarate, da argumentirate i branite. Od vas očekujemo da birate naše vlade i vodite ih.

Dragi maturanti, danas slavimo. Slavimo ne ono što ste postigli, nego ono za šta ste sposobni. Vi ćete biti naši učitelji, naučnici, poduzetnici, pjesnici. Nemojte žaliti što ste školu završili u vanrednim okolnostima, nego budite sretni zbog lekcija koje ste kroz to naučili. Svijet nikad nije stao ni zbog koga, stao je za vas. Stoga, budite uspješni.
Bila je čast upoznati vas.

Emina Ganić,
Predsjednica Školskog odbora